Waarom is meten zo belangrijk?


Monitoringstools: de voelsprieten van je communicatie

Communicatie wordt vaak gezien als de soft skills van de organisatie. Het gaat over zaken die van belang zijn, zoals reputatie en geloofwaardigheid, maar niet duidelijk uit te drukken zijn in cijfers. Toch is meten van het effect van communicatieacties van groot belang. Een evaluatie van je communicatie, geeft je inzicht in hoe je doelgroep het liefst betrokken wordt. Zodat je jouw boodschap de volgende keer nog beter kunt afstemmen op je doelgroep. Gelukkig kun je online heel veel meten. Denk aan zichtbaarheid van je organisatie, vindbaarheid van je webteksten, aantrekkelijkheid van je boodschap en toegankelijkheid van je website en je online informatie.

Online monitoringstools

Er bestaan goede tools om al deze zaken te meten. Via Google Analytics meet je hoe vaak je webbericht gelezen is, via welke medium of pagina je bericht is gevonden en of iemand heeft doorgeklikt op je links in je bericht. Via monitoringstools zoals Houtsuite of OBI4wan kun je precies zien wat het bereik van je social media berichten is, wie er op heeft gereageerd, wat de teneur van de reacties was enzovoort. Ook online omgevingsanalyses doen, gaat goed met een monitoringstool. Voor de gangbare media hebben we natuurlijk de ouderwetse enquêtes, die je overigens weer heel gemakkelijk via social media kunt inzetten. Ook een burgerpanel kun je tegenwoordig digitaal organiseren, bijvoorbeeld via een besloten Facebookpagina. Door meer te weten over het online (zoek)gedrag van je klanten, kun je je dienstverlening verbeteren.

SEO: zoekmachineoptimalisatie

Voor je website zijn allerlei SEO-tools waarmee je kunt meten of je goed gevonden wordt in Google. Zonder recente kennis over zoekmachineoptimalisatie heb je niet zoveel aan die tools. Het is leuk dat de Yoast plugin adviseert om meerdere zoekwoorden in te vullen, maar het is al lang bekend dat de zoektermen niet meer het uitgangspunt van Google zijn om beter vindbaar te worden. Je bereikt nu veel meer met zogenaamde ‘long tail’ zoektermen, die meer aansluiten bij de vragen die mensen intypen in de Google zoekbalk. Ook slim is om zelf je snippets en url’s te schrijven en af te stemmen op de zoektermen die je bezoekers gebruiken. Verder bereik je tegenwoordig meer met goede artikelen. De tijd dat copywriters hun webteksten volpropten met zoektermen, is gelukkig voorbij.

Webrichtlijnen

Optimalisatie zit ‘m niet alleen in je teksten. Ook hoe je website is opgebouwd bepaalt de vindbaarheid en natuurlijk het gebruikersgemak. Veel websites zijn te diep, waardoor de bezoeker steeds moet doorklikken voordat hij de juiste informatie gevonden heeft. Overheidswebsites moeten aan webrichtlijnen voldoen die wettelijk bepaald zijn. Volgens de Europese wet moet overheidsinformatie voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor slechtzienden, kleurenblinden, mensen met een motorische handicap en mensen die minder taalvaardig zijn. Veel gemeentes zijn bijvoorbeeld overgegaan op top-taken websites, websites waarbij ‘de taak’ waar de bezoeker voor komt, voorop staat. Zoals een paspoort aanvragen. Deze taken zijn gemakkelijk met pictogrammen aan te geven.

Blinde zoeker

Maar niet alleen bezoekers zijn blij met een taakgerichte website: ook Google vindt deze websites fijn. Je moet de zoekmachine zien als een blinde bezoeker. Als een slechtziende met de tabtoets door je website heen kan klikken en zo op de juiste pagina komt, dan is de kans groot dat je website ook hoger in de zoekresultaten verschijnt. Dat komt omdat Google op een soortgelijke wijze je website scant. Voor het meten of je website goed in elkaar zit, zijn ook weer veel tools, zoals Search Console, MOZ, Site Improve en andere webmaster tools.

Voelsprieten afstemmen

Al deze meetinstrumenten zijn een goede manier om het effect van je communicatie te meten. Het zijn de voelsprieten die steeds beter afgestemd raken. Intuïtie is fijn, maar nog veel fijner is het om je resultaten meetbaar te maken. Als bewijs van je goede koers, of als duidelijk signaal om het de volgende keer anders te doen.